Wskazaniem do stosowania preparatu Protifar jest zwiększone zapotrzebowanie na białko. Protifar znajduje swoje zastosowanie w postępowaniu dietetycznym w hipoproteinemii, w szczególności w przypadku występowania: • oparzeń,
• zaburzeń gojenia ran,
• odleżyn,
• nadmiernej utraty białka wraz z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi.
Swoje działanie dietetyczny środek spożywczy o przeznaczeniu medycznym Protifar zawdzięcza dużej zawartości białka. Dlatego też zaleca się go osobom, u których naturalna dieta nie dostarcza wystarczającej ilości tego makroskładnika. Ze względu na niewielką zawartość sodu, potasu i fosforu Protifar można stosować u pacjentów, u których zalecana jest ich ograniczona podaż. Ponadto preparat zawiera niewielką ilość tłuszczu, jak również nie zawiera glutenu. Dzięki neutralnemu smakowi środek ten może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów, co nie wpływa na ich smak i zapach. Produkt przygotowywany jest na bazie krowiego mleka.
Nie należy stosować preparatu Protifar u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka. Ponadto nie należy stosować proszku Protifar u pacjentów z galaktozemią. Należy pamiętać o tym, że produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Protifar należy stosować pod nadzorem lekarza. Produkt ma stanowić uzupełnienie diety i nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy przekraczać zalecanych dawek do spożycia. Preparatu Protifar nie należy stosować u dzieci poniżej 3. roku życia. Proszek Protifar należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce. Nie ma danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania preparatu Protifar przez kobiety w ciąży ani przez matki karmiące piersią, dlatego też przed ewentualnym zastosowaniem proszku w ciąży lub w trakcie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem.
Środek Protifar należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Preparat może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw oraz napojów. Puszka proszku Protifar zawiera miarkę do odmierzania porcji produktu. 1 płaska miarka preparatu Protifar to 2,5 g, co równe jest 2,2 g białka. Przed przygotowaniem posiłku z preparatem Protifar należy umyć ręce, użyć czystych naczyń i zadbać o higienę otoczenia. Zalecaną dawkę proszku Protifar należy wymieszać z wystarczającą ilością płynu do uzyskania gęstej, jednorodnej konsystencji. Ewentualnie wymieszać z potrawą/napojem i spożyć w ciągu 2 godzin. Zaleconą ilość dodanego preparatu powinno się równomiernie rozłożyć na posiłki w ciągu dnia. Produkt Protifar nie wpływa na zdolność obsługi maszyn i prowadzenia pojazdów.
koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 1560 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy nasycone |
1,6 g 1,2 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
1,2 g 1,2 g 1,2 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 87,2 g |
Sól | 0,28 g |
Sód | 110 mg |
Potas | 140 mg |
Chlorki | 80 mg |
Wapń | 1350 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | ≤ 20 mg |