Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
1 łyżeczkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.
mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
wartość energetyczna (energia)
1291 kJ / 311 kcal
tłuszcz
w tym:
9 g
kwasy tłuszczowe nasycone
1,1 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
1,7 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
6,2 g
węglowodany
w tym:
7 g
cukry
2 g
błonnik
38 g
białko
32 g
sól
0,15 g